Publisert

Brasil er mer enn industrikaffe


Brasil er kjent for sitt industrielle landbruk, og er også i særklasse verdens største kaffeproduserende land. Som i de fleste tilfeller er også i Brasil virkeligheten mer kompleks. Brasil har ikke bare store gårder med millioner av kaffetrær og traktorer som plukker kaffen. Også her finnes det mange småprodusenter som ligger for høyt for maskinplukking. De siste årene har spesialkaffe hatt en boom i Brasil, produksjonen av spesialkaffe er for endel produsenter også veldig viktig, da det er veldig vanskelig  å operere med kaffe til spotmarkedet som ikke gir en bærekraftig pris.

Jeg traff Sr. Stefano Um i Sao Paulo på en av hans premierte kaffebarer i august 2018, Stefanos bakgrunn som kaffebonde, kaffebrenner og barista gjør ham til den perfekte partner for oss i Brasil. En vanlig utfordring i samarbeidet med kaffebønder er at en kaffebonde på en fjelltopp et eller annet sted i verden kan ha liten forstålelse for hva spesialkaffemarkedet i verden ønsker. Stefanos sønn Boram Um er regjerende brasiliansk baristamester og deltok i VM i oktober 2021.

Stefano kjenner derimot markedet og alle leddene i verdikjeden veldig godt. Han har studert prossesering i Colombia og er en perfeksjonist i alle ledd på prossesering av kaffen. Stefano produserer den kaffen veldig mange prøver å få til i Brasil. Vi kjøper selvsagt direkte fra sr. Stefano han er eksportør og vi er importør, akkurat slik vi ønsker å jobbe. Vi betaler mer for kaffen og ingen mellomledd er involvert.