Brygg deilig kaffe i en fin Chemex

Pour-over er en foretrukket bryggemetode for svært mange kaffeentusiaster. Det er enkelt og kjapt, og gir relativt god kontrol over prosessen. Mange bruker separat filterholder og kanne for pour-over, men Chemex lager flott kaffekolber hvor filterholderen er integrert. Disse lager svært god kaffe, og er flotte å servere fra. Filteret på Chemex er ganske tykt, så vannet bruker lang tid på å renne gjennom. Vi bruker derfor noe grovere malte bønner enn ved for eksempel V60-brygging. Ved grovere malingsgrad må kaffen ekstrahere noe lenger for å hente ut all smaken, men det tar også lenger tid før kaffen er overekstrahert.

Under finner du vår oppskrift, som er et et godt utgangspunkt. Du må gjerne eksperimentere herfra. Gi gjerne tilbakemelding om hvordan dette fungerte for deg!

Sånn brygger du perfekt kaffe i Chemex. Oppskriften bruker 800 gram vann, og gir 5-6 kopper kaffe.

Du trenger:

  • Vannkoker med helletut (evt. separat hellekanne)
  • Chemex-kanne
  • Chemex-filter
  • Kaffekvern
  • Vekt
  • Klokke
  • Hele bønner av god kaffe
  • Friskt vann

Fremgangsmåte:

  1. Kok opp vann. Ved brygging skal vannet være 96 grader. Temperaturen faller raskt fra 100 til 96 grader, så du kan bruke vann rett fra vannkokeren.
  2. Sett filteret i Chemexen, og skyll med varmt vann. Tøm ut vannet.
  3. Kvern 48 gram kaffe litt grovere enn filtermalt
  4. Sett filterholder og kanne på vekten. Hell i kvernet kaffe, og nullstill vekt.
  5. Start timer, og hell over 144 gram vann og la det “bloome” i 40 sekunder
  6. Hell over vann til det viser 400 gram.
  7. Når vannet har rent helt gjennom, heller du på opp til 800 gram.
  8. Kaffen er klar til servering når alt vannet har rent gjennom.

Justering av smak – og kverningsgrad:
Vi har tatt utgangspunkt i 60 gram kaffe på 1000 gram vann. Dersom du ønsker en kraftigere smak, kan du øke mengde kaffe til 56 gram for 800 gram vann. Anbefalt ekstraksjonstid for kaffe er rundt 5 minutter for denne metoden. Tar det kortere tid, kan du forsøke å kverne kaffen litt finere. Tar det lenger tid, kan du kverne kaffen litt grovere.

Dersom kaffen ekstraherer kortere enn 5 minutter kan den bli underekstrahert, noe som ikke henter ut all smaken i kaffen. Dersom kaffen står lenger enn 5 minutter kan den bli overekstrahert, noe som gir en bitter smak.