Publisert

Bli kjent med Fransisco, Guatemala

VÅR ABSOLUTT BESTE LOT FRA GUATEMALA!

Fransisco Quesada og nevøen  Federico Calderon Font driver den familieeide gården Finca Vizcaya sammen. Denne kaffen er dyrket under skyggetrær, noe som gir en ekstra saktevoksende, og etter vår mening mer miljøvennlig kaffe. Ved å dyrke kaffetrærne under en eksisterende skog bevarer man biologisk mangfold, og produserer mer oksygen.

Finca Vizcaya har vært i Montenegro-familiens eie siden 80-tallet, området ble kjøpt av Francisco Montenegro Giron, som et resultat av jakten på det perfekte mikroklimaet. En grunnleggende idé for Vizcaya er at gården skal drives 100% miljøvennlig. Francisco og Federico jobber kontinuerlig å utrettelig med å minimere kaffeproduksjonens fotavtrykk i naturen. Bier er svært viktig for økosystemet, og derfor er det er satt ut bikuber på gården for å sikre pollinering av kaffeplantene. Vizcaya bidrar til konservering av skogen og er en betydelig arbeidsgiver i området.

Espressoen er frisk, men likevel fyldig Dette er en frisk, men allikevel fyldig espresso, og den  utmerket på egne ben. Og også bærer en melkedrikk godt, uansett er det ifølge Steinar ulovlig å drikke større melkedrikker en Cappuccino.

Den lysbrente kaffen er frisk, crispy og elegant. Om ikke en atypisk kaffe fra Guatemala byr den på en ren munnfølelse med fruktige undertoner, en lett stikk av syre og en lang ettersmak.

Begge kaffene får du selvfølgelig som kilosposer.

 

Publisert

Hacienda Esmeralda – Verdens beste kaffe?

Vi gleder oss stort over å kunne tilby den ikoniske Hacienda Esmeralda Special! Den aller høyeste graderingen av Geisha kaffe fra familien Peterson i Boquete Panama. Ikke nok med det, vi tilbyr den også både som bærtørket og vasket!

Den vaskede har den utpregete episke smaken av jasmin og bergamot som man finner i veldig gode etiopiske kaffer, og ihvertfall ikke i Panama. På den bærtørkede utgaven får man i tillegg selvfølgelig masse sødme, samtidig som den fine syrestrukturen skinner pent gjennom, med en anelse jordbær i avslutningen.

Esmeralda var på mange måter «oppdageren» av Geisha-varianten som ble plantet på Jamarillo gården som familien Peterson kjøpte tidlig på 90-tallet. I alle fall er det ubestridelig at Hacienda Esmeralda har satt et betydelig fokus på hva slags botanisk råmateriale som blir plantet på kaffegårder over hele verden. Jamarillo gården var ødelagt av leaf rust. Familien så at Geisha varianten hadde overlevd sykdommen og bestemte seg for å plante dette området med flere Geisha planter. Resten er historie. Hacienda Esmeralda har vunnet alt som er av priser i Panama flere ganger, og har flere ganger satt prisrekord for spesialkaffe.

Vi har betalt 935 kr. pr. kg for den vaskede Jino loten og 1130 kr. pr. kg. for den bærtørkede Mario loten.

Vi har selvsagt kjøpt kaffen direkte fra familien Peterson uten mellomledd. Hacienda Esmeralda legger seg til i rekken over våre direkte handelpartnere.

 

 

Publisert

Brasil er mer enn industrikaffe


Brasil er kjent for sitt industrielle landbruk, og er også i særklasse verdens største kaffeproduserende land. Som i de fleste tilfeller er også i Brasil virkeligheten mer kompleks. Brasil har ikke bare store gårder med millioner av kaffetrær og traktorer som plukker kaffen. Også her finnes det mange småprodusenter som ligger for høyt for maskinplukking. De siste årene har spesialkaffe hatt en boom i Brasil, produksjonen av spesialkaffe er for endel produsenter også veldig viktig, da det er veldig vanskelig  å operere med kaffe til spotmarkedet som ikke gir en bærekraftig pris.

Jeg traff Sr. Stefano Um i Sao Paulo på en av hans premierte kaffebarer i august 2018, Stefanos bakgrunn som kaffebonde, kaffebrenner og barista gjør ham til den perfekte partner for oss i Brasil. En vanlig utfordring i sammarbeidet med kaffebønder er at en kaffebonde på en fjelltopp et eller annet sted i verden kan ha liten forstålelse for hva spesialkaffemarkedet i verden ønsker. Stefanos sønn Boram Um er regjerende brasiliansk baristamester og skal delta i VM senere i år.

Stefano kjenner derimot markedet og alle leddene i verdikjeden veldig godt. Han har studert prossesering i Colombia og er en perfeksjonist i alle ledd på prossesering av kaffen. Stefano produserer den kaffen veldig mange prøver å få til i Brasil. Vi kjøper selvsagt direkte fra sr. Stefano han er eksportør og vi er importør, akkurat slik vi ønsker å jobbe. Vi betaler mer for kaffen og ingen mellomledd er involvert.

Publisert

Kaffe og klimaendringer

Kaffe og klima

At klimaendringer påvirker kaffeproduksjon og livene til produsentene er det ingen tvil om. Vi har selv sett mange endringer i produsentland de siste ti årene. Det er veldokumentert at vi har hatt det varmeste tiåret i registret historie. Det er også veldokumentert at spotprisen for kaffe ikke dekker produksjonskostnadene for de fleste bøndene.

Det er ca. 12,5 millioner kaffegårder i verden, og minst 250 millioner mennesker er avhengige av kaffeproduksjon som levebrød.  95% av gårdene er mindre enn 5 hectar og 84% av gårdene er mindre enn 2 hectar. 73% av all kaffe blir produsert av småprodusenter/familiedrevne gårder. Det som ikke er veldokumentert er hvordan økende temperatur og et mer ustabilt klima vil påvirke hvor kaffe skal dyrkes i fremtiden.

Southern Coffee betaler en premium for all kaffen vi kjøper, og vi kjøper den uten mellomledd slik at bonden får bedre betalt, og kan forberede seg på klimaendringene. Vi må som en ansvarlig aktør hjelpe våre produsenter å utvikle eksiterende gårder til å møte klimaendringene. Etter vårt syn, er den største trusselen at bøndene må flytte produksjonen til nye områder, noe som vil vil påvirke avskoging og biologisk mangfold i særdeles negativ grad.

 

Kjøp bærekraftig kaffe her: