Publisert

Reisebrev Guatemala


Vi kom nylig hjem fra årets første reise til Guatemala. Her har vi fått reist rundt og besøkt våre samarbeidspartnere og hatt første cupping av denne innhøstningen. Utfra Steinars synspunkt kommer det til å bli en fantastisk avling i Guatemala i år. Vårt første stoppested var på Finca la Maravilla. Siden vårt forrige besøk i 2020 har Don Mauricio foruten å lære seg engelsk ved hjelp av appen Duolingo. Også begynt å involvere sønnen Luis betydelig i driften av Finca la Maravilla.

Sammen kunne de avsløre sitt nye prosjekt som inntil nå har vært hemmelig. Nemlig en ny gård forbeholdt eksperimentelle varianter og mikrolotter. Den nye gården Kape`tenango strekker seg fra 1800-2000 moh. og har en nydelig utsikt bla. ned på El Injerto som er Guatemalas mest kjente kaffegård. Kape`tenango har allerede gjort seg bemerket med 89,1 poeng og en finfin 9. plass i Cup of Excellence 2021. Vi gleder oss til å fortsette å kjøpe kaffe fra Metzcal området på Finca la Maravilla og å utvide sortimentet med mikrolotter fra Kape`tenango.

På Finca la Bella kan det tilsynelatende se ut som livet har stått stille siden Teodoro Engelhardts tippoldefar Teodoro Engelhardt I etablerte gården. Historien sitter i veggene og Teodoro Engelhardt IV er en stolt kulturbærer og formidler av historier både fra for og nåtid. Teo er utrolig kunnskapsrik, han er nok også den mest dedikerte kaffebonden vi har møtt. Teo brenner for kunnskap og har en vitenskapelig tilnærming til alt han gjør. Finca la Bella blir drevet etter nær sagt økologiske prinsipper for å kunne overleveres til fremtidige generasjoner i god stand. De siste årene har Teo også sittet i styret for Anacafe som er en organisasjon som jobber for å hjelpe kaffeprodusentene i Guatemala. Teo er vår viktigste partner i Guatemala, og fremstår som et levende kaffeleksikon.

Vi besøkte ikke Finca Vizcaya i år da Federico og Chespi har brukt dette året til å omstukturere og beskjære store deler av gården. Vi var mye sammen med Federico og Chespi i Guatemala, da de er en del av den utvidede Montenegro familien som i tillegg til å eksportere kaffen til oss. De er også drivere av gårdene Finca Vizcaya og Finca la Labour hvor vi bodde store deler av opphodet vårt i Guatemala. Finca la Labour er en kaffegård som ligger i zone 18 midt i Guatemala City. Det er den siste gården som er igjen i Guatemala City og familien har drevet den i mange generasjoner. Pr. skrivende stund er La Labour mer eller mindre et laboratorium for Francisco «Chespi» Quesada sine nye varianter og eksperimenter.

Guatemala leverte på alle fronter og vi gleder oss til å komme tilbake neste år.

Sandra & Steinar