Publisert

Luis Delcid – Flor de la Peña

Luis Delcid

Luis Delcid er et arbeidsjern og en skøyer fra Peña Blanca, Honduras. Han var den første ansatte på tørrmølla San Vicente. Tørrmølla gjør den siste foredlingen av kaffen før den blir eksportert til oss. Luis har 8 barn og 4 ekteskap bak seg, han har også levd livet til fulle i sine yngre dager. Men tok et bevist valg om å endre livstil for 10 år siden. Luis fikk da hjelp av Fidel Paz og San Vicente til å kjøpe gården som i dag heter Flor de la Peña. Nå er Luis pensjonert fra jobben som blant annet lastebilsjåfør på San Vicente. Når Luis ikke jobber på gården er han pastor i kirka, der jobber han med å hjelpe de svakeste i lokalmiljøet.

Etter å ha jobbet i en kaffebedrift i 30 år har Luis store kunnskaper om kaffe, han drar selvsagt også nytte av sitt nære vennskap med sin tidligere arbeidsgiver familien Paz på San Vicente. Luis har etter tiden som lastebilsjåfør også et imponerende nettverk av relasjoner over hele denne delen av Santa Barbara. Santa Barbara regionen har generelt mye å takke San Vicente for når det gjelder utvikling av kvalitet. Men produsentene er også utrolig dyktige til å dele kunnskaper seg imellom.

Blomsten ved steinen

Flor de la Peña (Blomsten ved steinen) ligger på 1600 meter over havet i distriktet las Flores i Santa Barbara, Honduras. Gården har en fin utsikt over lake Yoyoa som er den største innsjøen i Honduras. Jordsmonnet er rikt og vulkansk. Klimaet er på grunn av høydemetre over havet mer subtropisk enn tropisk. Luis dyrker variantene Geisha, Pacamara, Pacas, Catuai og Paraneima på gården. Gården har tidligere vært noe plaget av frost. På grunna av klimaendringene har dette endret seg, og Luis er dermed den eneste bonden vi har møtt som har vært fornøyd med klimaendringene. Isolert sett er jo dette bra for Luis, samtidig er det langt fra en enkel oppgave å drive jordbruk på 1600 meter over havet.

Paraneima

Luis sin kaffe smaker av fersken, stenfrukt, vanilje og sjokolade. Paraneima variantene som vi har kjøpt mest av de siste årene har også en utrolig fin syrestruktur. Kaffen tørkes på eleverte tildekkede tørkebord. Før den blir fraktet ned fra fjellet for å bli ferdig prosessert på Luis sin gamle arbeidsplass San Vicente.

Når jeg møtte Luis i 2016 var produksjonen på 2-3 sekker.  Vi har kjøpt kaffe av Luis siden da og har fulgt med på både utviklingen av gården og kvaliteten. Produksjonen ligger nå på omtrentlig 25-30 sekker a 70 kg. Kvaliteten har økt veldig de siste årene og vi gleder oss til fortsettelsen sammen med Luis.

😊

Kaffen til Luis kjøper du her

Steinar