Publisert

Mario Moreno

Jeg har handlet kaffe fra Moreno familien siden 2009, vi har brent kaffe fra flere av Marios brødre Miguel, Danny og Mavel. Vi hadde tidligere også kaffe fra Marios pappa Daniel som nå dessverre har gått bort. Moreno familien er en viktig relasjon for oss og er vår eldste relasjon. Tidligere kjøpte vi denne kaffen av importører, men nå handler vi kaffen direkte fra Benjamin Paz og San Vicente som tørrmøller og står som eksportør av kaffen.

Mario holder til sammen med ektefellen Maria Reyes og sine 3 barn i landsbyen El Cedral i Las Vegas, Santa Barbara, Honduras. I El Cedral bor det omtrent 300 innbyggere. Den utvidede familien består av minst 7 andre av Marios brødre med sine respektive ektefeller og barn. Hver familie ha sitt eget plott med kaffe i nærheten, kaffen blir alltid prosessert individuelt, men storfamilien samarbeider om både innhøsting og prosessering/tørking av kaffen og hjelper hverandre i både kafferelaterte og andre gjøremål.

Mario produserer etter vår mening den aller beste Pacas kaffen fra hele Santa Barbara området. Pacas er en variant som er en naturlig mutasjon av Bourbon varianten. Vår erfaring er at Pacas som er dyrket i det subtropiske klimaet og vulkanske jordsmonnet i Santa Barbara regionen generelt og hos Mario spesielt smaker helt fantastisk. Marios aller beste kaffe kommer fra et område like bak familiens hus på området El Filo (knivseggen). Denne stikker seg alltid ut på våre blindsmakinger av kaffe fra området.

Mario har alltid vært blant de mest fremoverlente av bøndene i regionen og er også et slags familieoverhode etter at faren Daniel gikk bort. Moreno familien har investert stort sett alle midlene de har tjent på salg av spesialkaffe tilbake i gården. De har bygd et betydelig antall tildekkede tørkesenger og har også kjøpt nye landområder i nærområdet for å ekspandere sin kaffeoperasjon.

Klimaendringene har de siste årene rammet stort sett alle produsentene vi jobber med. Mario har blitt hardt rammet, spesielt på området Piedras Amarillas der veien opp til kaffetrærne raste ut etter at Eta og Iota orkanene raserte store deler av Honduras i 2020. Dette har gjort transport av kaffebærene mer komplisert og Mario må pr. skrivende stund bruke muldyr til å frakte kaffen ned fra fjellet for videre prosessering på gården.

Prisen på gjødsel har skutt i været det siste året og arbeidskraft har blitt vanskeligere å få tak i pga. økt utvandring til USA. Kombinert med en pågående pandemi har jeg stor forståelse for Marios bekymringer for øyeblikket. Vi kommer derfor til å betale Mario mer for kaffen i år, samt at vi har et Geisha prosjekt sammen med Mario der vi kommer til å betale en premium for hans Geisha kaffer, som skal øremerkes utdanning for Marios eldste datter som etter hvert er klar for universitetsutdannelse.

På tross av utfordringer akkurat for øyeblikket er historien om Mario Moreno til stor inspirasjon for meg selv, Mario jobbet som utrolig mange andre Honduranere i 4 år i Providence, USA. Og sendte penger hjem til familien. Når faren Daniel og storebroren Miguel valgte å satse på spesialkaffe i samarbeid med vår felles venn Benjamin Paz og hans families tørrmølle San Vicente, kom Mario hjem og bidrar til verdiskapning i et av de mest utfordrende landene i regionene i Mellom-Amerika.

Honduras er et av de fattigste landene i Latin-Amerika. «Militærstyre, politisk ustabilitet, korrupsjon og kriminalitet har preget store deler av landets moderne historie.» (“Søk – fn.no”). Samtidig ser vi en økt levestandard for mange av bøndene vi handler med, og ellers i samfunnet. Honduras har også for første gang valgt en kvinnelig president, Mario synes det er veldig gøy og til stor inspirasjon for hans 3 døtre. Vi heier på Honduras og Mario, og gleder oss til å fortsette vårt samarbeid.

Kaffen til Mario Moreno finner du her

Steinar