Publisert

Kenya – Store endringer

 

Store endringer i det Kenyanske kaffesystemet

Siden jeg begynte å jobbe med kaffe på heltid for snart 20 år siden. Har jeg alltid vært fasinert av de rene og fruktige koppene med kaffe fra Nyeri i  Kenya. Når vi begynte med direkte handel fra Kenya i 2019. Var en av målsetningene å prøve å kjøpe kaffe også direkte fra enkeltgårder. Dette har vært svært vanskelig. i 2021 fikk vi til å direkte handel fra Kiahia estate, før vi så opplevde at denne kaffen ble kuppet av en av de multinasjonale aktørene for så å bli solgt til et annet brenneri i Norge.

Nå kan det se ut som om denne perioden der de multinasjonale selskapene får herje fritt endelig er over. Eksportlisensene til de største selskapene er nå tilbaketrukket. Kenyanske myndigheter later til å legge en ny strategi for eksportlisenser. Selv om dette arbeidet ikke er ferdigstilt, ser det ut til å være svært gode nyheter for oss. Vi ønsker ikke å kjøpe en eneste kaffebønne på den Kenyanske kaffebørsen, tvert imot vil vi handle direkte med vaskestasjoner og enkeltgårder som eier mest mulig av verdikjeden selv.

Waihiga estate

I skrivende stund er jeg i Kenya, og har nettop fullført en runde for å følge opp gårdene og vaskestasjonene vi begynte å jobbe med i februar i år. Et av de aller hyggeligste bekjentskapene er familien Mathangani som driver gården Waihiga. Waihiga sin Honey-Prosseserte kaffe ligger klar i nettbutikken her.

Grace, Walter og Albert Mathagani

Grace Mathangani driver i dag gården sammen med sønnene Albert og Walter. Grace sin ektemann Cyrus døde dessverre i fjor, nå har Walter flyttet tilbake til Nyeri for å hjelpe Grace med gården. Albert ukependler fra Nairobi der han tilbringer helgene sammen med kone og barn. Waihiga er en fremtidsrettet operasjon. Der gammel kunnskap blir tilført moderne teknikker. Waihiga har sin egen vaskestasjon. Og slipper dermed å levere kaffebærene til et kooperativ for våtforedling.

Her forteller Albert om Waihiga Estate. Som ble etablert av hans bestefar i 1952:

Vi har mange nye kaffepartier på lur, som vi kommer til å lansere utover vinteren.

-Steinar